Nieuwsflash

If you can see this, then your browser cannot display the slideshow text.

2019 - Frankrijk: Centraal Massief, het land van de vulkanen - v.9/9

Prijs
tweepersoonskamer per persoon 1250
eenpersoonskamer 1360
treinbiljetten incl.

Periode (klik op de periode om in te schrijven)
SEPTEMBER 09/09 tot 16/09/19

Moeilijkheidsgraad van het verblijf

Algemeen

Het Centraal Massief, een van de meest ongerepte gebieden in Frankrijk, is een natuurbestemming bij uitstek. Dit land van vulkanen en bergen biedt een gevarieerd landschap met diepe valleien, door de burle, de noorderwind, afgesleten plateaus en rurale landschappen.
Les Estables ligt aan de voet van de Mont Mézenc, bij de bronnen van de Loire op de grens van de Haute-Loire en de Ardèche. Het is een land van uitgestrekte plateaus, sucs en oude vulkanen. Je zal verrast worden door de wilde schoonheid van deze landschappen. Deze groene streek in het hart van Frankrijk heeft ook een rijk bouwkundig erfgoed van middeleeuwse steden, kastelen, abdijen en dorpjes.

Afbeeldingsresultaat voor lac d'issarles

top

Vakantiedorp VVF Les Estables

Het vakantiedorp ligt in het dorpje Les Estables en bestaat uit kleine bungalows en een hoofdgebouw, waarin de receptie, de bar en het restaurant zijn ondergebracht. De kamers zijn comfortabel uitgerust met badkamer (douche en toilet) en tv. Het vakantiedorp heeft een verwarmd binnenzwembad, een hamam, een fitnessruimte, volley- en basketbalvelden en een petanquebaan. ’s Avonds wordt voor animatie gezorgd. Gratis wifiruimte.
Link naar de website v/h vakantiedorp: klik hier 
WEB - Fiches villages - Les Estables - PEA
Afbeeldingsresultaat voor vvf  Afbeeldingsresultaat voor vvf

top

Programma

Dag 1: Treinreis met de hst van Brussel-Zuid naar Valence. Vervoer per autocar naar het vakantiedorp (ca. 100 km). Welkomstdrink. 

Dag 2: Monastier-sur-Gazeille
Na de middag, vertrek naar Monastier-sur-Gazeille. Het dorp is genoemd naar het benedictijnenklooster, het oudste van de Velay. Bezoek aan de abdij, die, na te zijn vernield, werd  herbouwd in de 14e eeuw. Hier staat het op een na oudste orgel ter wereld, met een buffetkast uit 1518. Daarna bezoek aan het Museum van het volksgeloof. Meer dan 200 figuren en taferelen brengen vreemde wezens tot leven: dwergen, weerwolven, witte dames en andere heksen die voorkomen in de legendes uit de bergen. Volksgeneeskunde en voorouderlijke hekserij worden voorgesteld naast middeleeuwse en moderne legendes. Op de terugweg halte bij de viaduct van Recoumène, een spoorwegbrug die nooit een trein heeft zien passeren. Met een hoogte van 73 m is het nu een bekende Europese plaats voor bungeejumping. 

Dag 3: Les Estables, St-Julien-Chapteuil et le Musée Jules Romains
In de voormiddag, bezoek aan het dorp Les Estables, de hoogst gelegen gemeente van het Centraal Massief, 1344 m boven de zeespiegel. Je ontdekt er de bijzondere bouwstijl van de huizen met leien daken en muren van basaltblokken, die soms wel 1,50 m dik zijn.
Na de middag, vertrek naar Saint-Julien-Chapteuil. Bezoek aan de romaanse kerk uit de 12e eeuw met ongewone kapitelen en resten van werpgangen. Vervolgens bezoek aan het museum Jules Romains, met documenten en voorwerpen die het leven en het werk van de Franse dichter en schrijver illustreren. 

Dag 4: Le Puy-en-Velay
Na de middag, vertrek naar Le Puy-en-Velay, gelegen tussen grillig gevormde vulkanische bergtoppen. Deze bedevaartstad is het startpunt van een van de vier grote pelgrimswegen naar Santiago de Compostella. Geleid bezoek aan de kapel van Saint-Michel d’Aiguilhe die in de 10e eeuw werd gebouwd bovenaan een 268 treden hoge trap (!!). Vrij bezoek aan de kathedraal met de Zwarte Madonna, de trots van Le Puy, en vrije tijd.
Diner in een restaurant. Avondbezoek aan de stad. Late terugkeer naar het vakantiedorp. 

Dag 5: Le Mont-Gerbier-de-Jonc – het meer van Issarlès
Na de middag, vertrek naar de voet van de Mont-Gerbier-de-Jonc. Deze vulkaantop van fonoliet (klinksteen) ligt 1551 m boven de zeespiegel en zijn naam betekent "berg van rotsen". Tussen de struiken zie je smalle beekjes: de bronnen van de Loire. Halte bij het meer van Issarlès, een van Europa's diepste vulkaanmeren. Het ligt 100 m boven de rivier en de Loire in een ovale vulkaankrater en is 90 hectare groot. Geleid bezoek aan een grotwoning. Tot 1912 was dit het huis van de bewaker. Nu is het ingericht als museum en toont het hoe men leefde in een woning die in de rotswanden van vulkanische tufsteen was uitgehouwen. 

Dag 6: De kloven van de Loire
Na het ontbijt, vertrek naar Arlempdes. De majestueuze ruïne van het kasteel liggen hoog boven de Loirevallei op een rotsige uitloper, die vroeger “de Grote Rots” werd genoemd.  Dankzij haar strategische ligging werd deze vesting lange tijd als onneembaar beschouwd. Geleid bezoek. Na de lunch in een restaurant, geleid bezoek aan het kasteel van Lavoûte-Polignac, het oudste Loirekasteel, ouder dan dat van Chenonceau en alle andere. Het werd gebouwd in de 16e eeuw op een steile klip in een meander van de Loire en was de zomerresidentie van de Polignacs. Het kasteel wordt nog steeds door de familie bewoond en herbergt vele kunstvoorwerpen uit de 16de tot de 18de eeuw, waaronder een opmerkelijke portrettengalerij. 

Dag 7: De hydromelbrouwerij
Na de middag, vertrek naar Fay-sur-Lignon en bezoek aan de “Hydromellerie du Velay”. De imker zal je vertellen over zijn passie voor bijen en zal je de opbrengst van de bijenkorf laten ontdekken. Proeverij van hydromel (mede), een duizenden jaren oude drank gemaakt van gegiste honing en water. 

Dag 8: Na de lunch, vervoer per autocar naar Valence en terugreis met de hst naar Brussel.

Afbeeldingsresultaat voor le puy en velay 
Le Puy-en-Velay

top

In de prijs begrepen

De treinreis met de hst Brussel-Zuid – Valence – Brussel-Zuid • het vervoer station-vakantiedorp-station • het verblijf in volpension met karafwijn aan tafel van het diner de eerste dag tot de lunch de laatste dag • de excursies vermeld in het programma met een lokale Franstalige gids • het welkomstdrankje • de begeleider AEP Senior Department, die zorgt voor de vertaling in het Nederlands • de verblijfstaks • de bijstandsverzekering

top

Niet in de prijs begrepen

De facultatieve activiteiten • de eigen uitgaven • de fooien • de annuleringsverzekering

top

Reisdocumenten

Belgische identiteitskaart

top

Reisgegevens

.
Afbeeldingsresultaat voor volcans massif central 
Afbeeldingsresultaat voor arlempdes 
Afbeeldingsresultaat voor lavoute-polignac

top