Nieuwsflash

If you can see this, then your browser cannot display the slideshow text.

Rusland: Van Sint-Petersburg naar Moskou

Prijs
Benedendek FULL
Sloependek FULL
Hoofddek FULL
Bovendek FULL

Periode (klik op de periode om in te schrijven)
AUGUSTUS 25/08 tot 04/09/18

Moeilijkheidsgraad van het verblijf

Algemeen

Tijdens deze cruise ontdek je een aantal juwelen van het Heilige Rusland en word je meteen ondergedompeld in duizend jaar geschiedenis. Op de rivieroevers in de dichte berken- en dennenwouden liggen her en der dorpjes die met de uivormige torens van hun kerken regelrecht uit de 19e eeuw lijken te komen. De betoverende pracht van steden zoals Moskou en Sint-Petersburg en de onovertroffen schoonheid van de andere Russische steden vinden hun weerga in de magische sfeer die de landschappen oproepen. Rusland ontdekken vanop zijn stromen wordt een belevenis die je je hele leven bijblijft !

Graag een voorsmaakje van deze prachtige cruise ? klik hier om een video te bekijken

top

MS Georgi Chicherin - volpension met drank aan tafel

Categorie 3 ankers – schip met 4 dekken – 154 kajuiten
Alle kajuiten (ca. 9 m²) hebben buitenzicht en zijn ingericht met lage bedden, wastafel/douche en privétoilet, airco, radio, panoramisch venster (behalve de kajuiten op het benedendek : 2 patrijspoorten).
Diensten : 2 restaurants, 2 bars, vergaderzaal, muzieksalon, souvenirwinkeltje, stomerij, medische dienst, boven- en benedendek met gangboorden, zonnedek met ligzetels en solarium, sauna. Er is geen lift.

Alle maaltijden worden voor alle deelnemers op vaste tijden in het restaurant aan boord geserveerd. Het ontbijt is een buffet. Het menu van de lunch en het diner is Frans geïnspireerd. Het aperitief, de koffie en de digestieven worden in de salonbar aangeboden.
De fooien voor de gidsen en het personeel van het schip (matrozen, diensters, kamermeisjes, …) zijn in de prijs begrepen.


top

Programma

Dag 1 : Brussel > Sint-Petersburg
Vlucht van Brussel naar Sint-Petersburg. Vervoer naar het schip.

Dag 2 : Sint-Petersburg
St-Petersburg, de tweede stad van Rusland, is ook de meest Europese. Je ontdekt de hoofdstad van tsaar Peter de Grote, die op de eilanden in de delta van de Neva werd gebouwd en is doorsneden van kanalen, wat haar de bijnaam “Venetië van het noorden” heeft opgeleverd. In de 18e eeuw hebben de beste Europese architecten hier hun talent ontplooid opdat deze uit de moerassen opgerezen stad kon wedijveren met de fraaiste wereldsteden.
Je maakt een panoramische rondrit langs paleizen, pleinen, standbeelden en brede lanen die zorgvuldig werden opgeknapt bij gelegenheid van het driehonderd jarig bestaan van de stad, zodat het lijkt dat de bouwers er pas de laatste hand aan hebben gelegd. Je ziet de 5 km lange Nevski Prospekt, de O-L-V.-van-Kazan- en de St-Isaakskathedraal, het Smolnyklooster en het Basiliuseiland. Bezoek aan de St-Nicolaas-van-de-Zeeliedenkerk, een hoogtepunt van rijkelijk versierde barok. Bezoek aan de Petrus-en-Paulusvesting en haar kathedraal. Dit zeshoekige fort uit 1703 is het oudste bouwwerk van de stad. De vergulde spits van de kathedraal torent tegenover het Winterpaleis uit boven de rivier. In de kathedraal bevinden zich de graven van de Russische tsaren. Lunch in de stad. Daarna bezoek je het Hermitage-museum (Unesco), het belangrijkste en beroemdste Russische museum. Het is grotendeels ondergebracht in het schitterende Winterpaleis, een wonderlijk muntgroen-, wit- en goudkleurig gebouw met een overvloed van kolommen en vensters en klassieke beelden op het dak. De gigantische collectie van het museum – meer dan een miljoen voorwerpen – omspant haast de hele West-Europese kunstgeschiedenis. Terugkeer naar het schip.
Facultatieve uitstappen : ‘Folklore-avond’ of ‘Het ophalen van de bruggen over de Neva’.

Dag 3 : Sint-Petersburg
Vertrek voor het bezoek aan Petrodvorets (paleis van Peter of Peterhof), een oud keizerlijk paleis, dat ooit een van de weelderigste en grootste residenties van het Russische tsarenhof was. In 1717 bezocht Peter de Grote het hof van Versailles, dat hem in opperste vervoering bracht. Bij zijn terugkeer besloot hij een “Russisch Versailles” te bouwen. Het complex bestaat uit een bijna 1000 ha groot park met 144 fonteinen en 15 musea. Aan de bouw van het paleis en de paviljoenen, de aanleg van de parken en de fonteinen werkten de grootste architecten van de 18e en 19e eeuw mee. De 176 fonteinen werken zonder pomp : dankzij de zwaartekracht wordt het water aangevoerd vanuit het hogerliggend reservoir, dat op zijn beurt wordt gevoed door een net van aquaducten. Een hoogtepunt van het bezoek is zeker de monumentale fontein. Het Groot Paleis telt zo’n 30 vertrekken, waaronder een aantal staatsiezalen, die alle weelderig zijn ingericht met stucwerk, polychrome plafonds, parketvloeren en met gouddraad bespannen wanden. Wat vooral opvalt is evenwel de harmonie van de pasteltinten. De troonzaal is gedecoreerd in Russische barokstijl. Het paleis, dat door de bombardementen van de Duitsers en nadien het Sovjetleger in de as werd gelegd, werd met de grootste zorg heropgebouwd. Na het bezoek krijg je de kans om rond te wandelen in het park. Lunch in de stad. Terugkeer naar het schip of facultatieve excursie ‘Boottocht op de kanalen’. Aanvang van de cruise.

Dag 4 : Mandrogi
‘s Ochtends varen we over de Svir-rivier van het Ladoga- naar het Onegameer langs een wonderlijk landschap. Lunch aan boord. Vrije wandeling in het dorpje Mandrogi, waar de toeristen de plattelandswoningen uit de 19e eeuw worden getoond. Zo zijn er fraaie isbas en andere gebouwen met sierlijk houtsnijwerk en winkeltjes waar ambachtskunst wordt verkocht.
Facultatief : ‘Specialiteitenlunch in Mandrogi’.

Dag 5 : Kizji
Boottocht op het Onegameer naar het eilandje Kizji (Unesco). Een goed aangelegde kustweg vormt een lus om de pogost (parochie-erf), die bestaat uit een achthoekige klokkentoren en twee kerken. De prachtige Transfiguratiekerk met 22 koepels (ook zomerkerk genoemd) werd zonder gebruik van nagels opgetrokken en is schitterend versierd. Ernaast staat de lieflijke Maria-Middelareskerk (ook winterkerk genoemd) met 9 koepels en een rijke collectie iconen uit de 16e tot 18e eeuw. Het eiland ligt te midden een archipel van duizenden eilandjes, een verbluffend natuurkader waarin de serene schoonheid van dit pronkstuk van de 18e eeuwse houtarchitectuur volledig tot zijn recht komt. Terugkeer aan boord. ’s Namiddags varen we over het Onegameer.

 
Kizji

Dag 6 : Goritsy
Boottocht op de Sjeksna-rivier en het Witte Meer naar Goritsy. Vertrek voor het bezoek aan het Kirillo-Belozerskiy-klooster (klooster van Sint-Cyrillus van het Witte Meer), dat werd gesticht in 1397 en daarmee een van Ruslands oudste kloosters is. Met de steun van prinsen en tsaren werd het in de 17e eeuw uitgebreid. Voorbij de zwarte bergen is het beeld dat men krijgt van de enorme vierhoekige omwalling met hoektorens zonder meer grandioos. De 11 kerken van het klooster met hoogoprijzende uienkoepels en de 13 ha grote tuin met geneeskrachtige planten vormen een schitterend geheel. Het klooster was niet alleen een religieus centrum, maar ook een vesting met een strategische ligging op de handelsroute die het noorden en het centrum van het land verbond. In de tweede helft van de 17e eeuw leefden er niet minder dan 200 monniken. Nu is het een museum dat onschatbare kunst- en cultusvoorwerpen en 200 kostbare iconen in zijn bezit heeft. Terugkeer aan boord.

Dag 7 : Jaroslavl - Rostov
‘s Ochtends wordt gevaren. Jaroslavl (Unesco) is een van de mooiste steden van de groep van rijke prinselijke steden ten noorden van Moskou, die de Gouden Ring wordt genoemd. Bezoek van het Spassky-Preobrazjenskiklooster (Transfiguratieklooster), waarvan de witte muren en torens een contrast vormen met de vergulde koepels van zijn 16e eeuwse kathedraal. Bezoek aan de prachtige kathedraal van de profeet Elias met groene bolvormige koepels.
Vertrek per bus naar Rostov-Veliki (Rostov-de-Grote). Deze stad werd in de 9e eeuw gesticht op de oever van het Neromeer. Ze is een van de oudste steden van de Gouden Ring en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land en het ontstaan van zijn cultuur. Panoramische rondrit van de stad met bezoek aan het Kremlin, de vroegere residentie van de metropolieten. De gouden en zilveren daken, koepels en kruisen scheppen in het licht van de zon een betoverend beeld. Het klooster werd in de 12e eeuw gesticht, maar de meeste gebouwen die men nu ziet dateren van de jaren 1670-1680. Bezoek aan de Maria-ten-Hemelopnemingskathedraal waarvan, hoewel ze meermaals werd verbouwd, de oorspronkelijke fundamenten bewaard zijn gebleven. Terugkeer aan boord.

Dag 8 : Oeglitsj
Boottocht over de Wolga naar Oeglitsj, nu een vreedzame provinciestad. Toch heeft ze een hoofdrol gespeeld in de Russische geschiedenis. Hier stierf in 1591, in tragische en onopgehelderde omstandigheden, tsarevitsj Dimitri, zoon van Ivan de Verschrikkelijke. Langs de straatjes waar we wandelen zien we datsja’s, oude huisjes met kunstig bewerkte ramen. In het Kremlin bezoeken we de Demetrius-Bloedkerk met blauwe met sterren bezaaide koepels en prachtige fresco’s. Haar klok riep op tot oproer om de moord op de tsarevitsj te wreken. Daarna bezoeken we de Transfiguratiekathedraal, een opmerkelijke kerk met vijf koepels en indrukwekkend hoge gewelven. Ze is helemaal versierd met fresco’s en wordt bekroond door een zeer mooie vergulde klokkentoren. Kort concert van kerkmuziek. Vrije tijd (vele ambachtslieden). Terugkeer naar het schip. Diner van de commandant.

Dag 9 : Moskou
Na het ontbijt, panoramisch bezoek aan Moskou : het historische hart Kitai-Gorod met het beroemde Rode Plein (in het Russisch eerst « het mooie plein » genoemd), dat altijd al symbool heeft gestaan voor de eenheid van het volk, de macht, de godsdienst en het leger. De blikvanger op het plein is de Basilius-kathedraal. Dit embleem van Rusland werd in de 16e eeuw op de plaats van een oudere kerk gebouwd om de inname van de Tataarse vesting Kazan door Ivan de Verschrikkelijke te vieren. Met de bouw van deze kerk bereikte de typisch Russische architectuur een hoogtepunt. Het Rode Plein ten oosten van het Kremlin heeft de vorm van een driehoek met zijden van 750 m die spits toeloopt naar het noorden. Het is het geografische centrum van Moskou. Terugkeer aan boord. Facultatieve uitstap ‘De metro en Moskou by night’.

Dag 10 : Moskou
Vertrek naar het Novodevitsji-klooster (Jonkvrouwenklooster) uit de 16e eeuw (Unesco). Dit met geschiedenis beladen klooster verbergt zijn fonkelende koepels achter een muur met torens op de oever van de Moskva. De koepels en de klokkentorens van zijn kerken met wondermooie fresco’s en iconostasen zijn niet weg te denken uit het panorama van Moskou. Bezoek aan de Christus-Verlosserkathedraal. Deze monumentale kerk domineert het stedelijk gebied langs de Moskva. Ze kwam in de plaats van een vroegere gelijknamige kerk die in de 19e eeuw werd gebouwd om de overwinning van het Russische leger op Napoleon te gedenken. Lunch in de stad. Bezoek aan het Kremlin, de belichaming van de politieke macht. Sinds de 9e eeuw, ten tijde van de tsaren en de Sovjetleiders en nu onder het bewind van Poetin, altijd al heeft deze uitgestrekte vesting de geheimen van de Russische macht bewaard. Binnen zijn roodstenen muren herbergt het Kremlin een grandioos ensemble van paleizen en kathedralen. Bezoek aan de rijke Maria-ten-Hemelopnemingkerk, het belangrijkste gebedshuis van het Rusland van voor de Revolutie. De meeste patriarchen die de Russisch-Orthodoxe kerk in de jaren 1320 tot 1700 hebben geleid, hebben er hun laatste rustplaats. Terugkeer naar het schip.

Dag 11 : Moskou > Brussel
Vroeg in de ochtend, vervoer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

Animatie aan boord : lezingen over de Russische beschaving en cursus beginselen van het Russisch (in het Frans), dansavonden en muziekavonden

top

In de prijs begrepen

De vluchten Brussel–St-Petersburg en Moskou–Brussel  • het vervoer luchthaven-haven-luchthaven • de cruise volpension vanaf het diner de eerste dag tot het ontbijt de laatste dag • de dranken tijdens de maaltijden aan boord (karaf water + 1 glas wijn/bier/soda en een koffie/thee) • de excursies en bezoeken vermeld in het programma met een Franstalige gids • een Rusland-specialist-conférencier • de animatie aan boord : lezingen over de Russische beschaving en cursus beginselen van het Russisch (in het Frans), dansavonden en muziekavonden • de bijstands/repatriëringsverzekering • de haventaksen  • de begeleider AEP Senior Department • de fooien voor het personeel aan boord en de gidsen en chauffeurs • de visumkosten

top

Niet in de prijs begrepen

De lunch van de eerste en de laatste dag • de drank aan tafel tijdens de lunches op restaurant (Dagen 2+3 in St-Petersburg, Dag 10 in Moskou) • de niet vermelde dranken • de persoonlijke uitgaven • de facultatieve uitstappen : aan boord te reserveren en te betalen

top

Reisdocumenten

Voor inwoners van de EU : internationaal paspoort (geldig 6 maanden na terugkeer met minstens 2 overeenliggende blanco pagina’s die ook blanco zijn op de achterzijde) en verplicht visum. De visumkosten zijn in de prijs begrepen. 

top

Reisgegevens

Vluchten Aeroflot (onder voorbehoud)
Heenreis   Brussel 11:50 - Moskou 16:10 / Moskou 18:20 - St-Petersburg 19:40
Terugreis  Moskou 08:15 - Brussel 10:50

top

Sfeerbeelden


Bijkomende informatie

VAARROUTE : navigatieomstandigheden (het weer, de doorgang van de sluizen …) kunnen de vaarroute verstoren of, om veiligheidsredenen, zelfs sommige haltes doen wegvallen, wat evenwel zeer uitzonderlijk gebeurt. Om veiligheidsredenen kunnen alleen de maatschappij en de commandant oordelen of het wenselijk is de route van de cruise te wijzigen.

UITSTAPPEN - BEZOEKEN
• In de kleine provinciesteden bieden de bussen enkel een eenvoudig comfort.
• De meeste kathedralen en kerken zijn gebedsplaatsen. Wij kunnen niet garanderen dat ze tijdens plechtigheden of religieuze feestdagen kunnen worden bezocht.
• Om toegang te krijgen tot sommige kerken, kathedralen en andere religieuze gebouwen kan gepaste kleding vereist zijn : een lange broek voor mannen en een rok en hoofddoek voor vrouwen. Hoofddeksels, shorts en t-shirts zijn verboden.
• De volgorde van de bezoeken en de voorstellingen kan worden aangepast aan de openingstijden van de sites en musea. De Russische overheid kan onverwacht beslissen een site of museum te sluiten. In dat geval zullen wij een alternatief voorstellen.
• Op sommige plaatsen die worden bezocht gelden strenge veiligheidsvoorschriften (het Kremlin bv. is zowel een toeristische attractie als het centrum van de Russische macht). Wij wijzen alle verantwoordelijkheid voor onvoorziene sluitingen af en zullen al het mogelijke doen om andere bezoeken te kunnen aanbieden. Door het drukke verkeer in Moskou en Sint-Petersburg zijn daar geregeld files, wat het verloop van de uitstappen kan verstoren.

VLUCHTEN
• De vluchttijden zijn niet zeker en zullen pas enkele dagen voor het vertrek bekend zijn. Het is mogelijk dat de vluchten vanuit Brussel een tussenstop zullen maken (op de heen- en/of de terugvlucht).
• De heen- en de terugvlucht kunnen ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat plaatsvinden. Iedereen dient rekening te houden met mogelijke bijkomende kosten (hotels, vervoer enz.). Mocht door de vluchttijden die de vervoermaatschappijen opleggen de eerste of laatste dag van het verblijf korter uitvallen bij een late aankomst of een vroeg vertrek, is geen enkele terugbetaling mogelijk.
• Bij een late terugvlucht kan aan boord van het schip of in de stad worden geluncht tegen betaling. 
• Bij een vroege terugvlucht kan het ontbijt vervangen worden door een ontbijt-pakket.

GEZONDHEID : Er is geen verplichte vaccinatie. Een inenting tegen difterie is evenwel raadzaam.  

GELD - WISSEL : In de stopplaatsen en aan boord wordt betaald in roebels. Omwisseling in roebels moet ter plaatse gebeuren (1 € = ongeveer 75 RUB). Met euro’s en dollars kan men soms terecht in souvenirwinkels. Kredietkaarten worden meer en meer aanvaard. Reischeques daarentegen zijn helemaal niet aan te raden.  

KLIMAAT : Het hele land kent een uitgesproken continentaal klimaat : bijzonder koud in de winter, warm in de zomer met vrij korte tussenseizoenen. ’s Zomers is het in Moskou overdag warm en vaak onweerachtig. Sint-Petersburg kent een meer gematigd klimaat.  

KLEDING : Zorg voor losse kleding voor overdag en verzorgde kleding voor het restaurant. Zeker voor het diner van de commandant is stadskledij (hemd+das voor de heren) wenselijk. Een lichte pull en een regenjas kunnen te pas komen. Denk vooral aan comfortabel schoeisel voor de uitstappen. Sommige bezoeken gebeuren te voet en er zijn dikwijls kasseistraten.  

TIJDSVERSCHIL : Rusland : +1 uur (zomer)  

ELEKTRICITEIT : 220 volt – geen adaptor nodig  

MAALTIJDEN : Aan boord kunnen enkel zoutloze en vegetarische maaltijden worden verzorgd. Andere diëten zijn niet gegarandeerd. Het tijdstip van de maaltijden wordt zo bepaald dat het programma van de uitstappen kan worden uitgevoerd.

VOORSTELLINGEN : In Rusland wordt toeristen een eenheidsprijs gevraagd, die dikwijls hoger ligt dan het tarief voor de Russen en die niet afhangt van de plaats in de zaal. Gereserveerde plaatsen worden in geen geval terugbetaald. 

top