Nieuwsflash

If you can see this, then your browser cannot display the slideshow text.

Oezbekistan: Oude karavaansteden langs de Zijderoute

Prijs
tweepersoonskamer per persoon FULL
eenpersoonskamer FULL

Periode (klik op de periode om in te schrijven)
OKTOBER 03/10 tot 15/10/18

Moeilijkheidsgraad van het verblijf

Algemeen

Stap in een sprookje van duizend-en-één-nacht tijdens een rondreis in Oezbekistan, een voormalige Sovjetrepubliek langs de legendarische Zijderoute. Ontdek de geschiedenis van de karavaansteden, eeuwenlang het netwerk van handelsroutes tussen China en de Middellandse Zee. Bewonder prachtige met mozaïek beklede moskeeën en mausolea, levendige bazaars, stoere vestingen, archeologische vindplaatsen en woestijngebieden...
Oezbekistan is nog niet zo bekend als reisbestemming, maar deze parel in Centraal Azië is absoluut de moeite waard !

File:Le Registan à Samarcande (Ouzbékistan) (5630435838).jpg 
Afbeeldingsresultaat voor khiva

top

Rondreis in 4* hotels en 1 nacht in een traditionele joert

onder voorbehoud
Dag 2                 Tasjkent, Lotte City Hotel Tashkent Palace  (website)
Dagen 3+4          Khiva, Hotel Asia Khiva  (website
Dagen 5+6+7      Boekhara, Hotel Asia Boukhara  (website)
Dag 8                 Yangikazgan, traditionele joerten
Dagen 9+10+11 Samarkand, Hotel Registan Plaza  (website)
of gelijkwaardig

top

Programma

Dag 1 : Brussel > Tasjkent
Vlucht van Brussel naar Tasjkent (via Istanbul).

Dag 2 : Tasjkent
Aankomst op de luchthaven en vervoer naar het hotel. Eerste kennismaking met Tasjkent, de hoofdstad van het land. Ondanks duidelijke Russische invloeden herbergt de metropool een schat aan historische monumenten, moskeeën, koranscholen, mausolea en bazaars. Bezoek aan het Koranmuseum en de Djamimoskee. In de Abul Kasim-medresse bezoeken we een lokaal kunst- en ambachtencentrum. Lunch. Bezoek aan het nieuwe deel van de stad : het Onafhankelijkheidsplein, het Navoïtheater en de Amir Temur-square. Diner in een restaurant.

Dag 3 : Tasjkent – Urgench – Khiva
Vroege binnenlandse vlucht naar Urgench. Vervoer naar Khiva (30 km) en onderbrenging in het hotel. Khiva (Unesco), een belangrijke woestijnstad langs de Zijderoute, is meer dan duizend jaar oud en de oude ommuurde binnenstad (Ichan Kala) is een waar openluchtmuseum. Binnen dit kleine oppervlak zijn twee paleizen, waar de khans van Khiva met hun harems leefden, meer dan 60 medressen, moskeeën, minaretten, mausolea en baden te vinden. Veel gebouwen zijn rijkelijk versierd met schitterende mozaïeken van turkooize tegeltjes. Bezoek aan de Djoumamoskee met 218 houten pilaren en aan het mausoleum van Pakhlavan Mahmoud. Vanop de Kunya Ark (oude citadel) heb je een prachtig uitzicht op de blauwbetegelde Rakhim Khan-koranschool. De 45 m hoge minaret van de Islam-Khodjamedresse is het hoogste gebouw van de stad. Lunch bij een Oezbeekse familie. Bezoek aan het Tach-Khaoulou-paleis en de medresse Allakouli-Khan. Diner in een restaurant.

Dag 4 : Khiva – Ayaz Kala – Toprak Kala – Khiva
Vertrek naar de prachtige woestijnburchten van de oude Khorezm : Ayaz Kala en Toprak Kala. Verder naar een joertenkamp en lunch. Terug naar Khiva en vrije tijd. 

Dag 5 : Khiva – Boekhara
Vertrek voor een lange rit (450 km) door de Kyzyl Kum of Rode Woestijn, 300.000 km² groot en bevolkt door kozakkennomaden. Lunch onderweg. Aankomst in Boekhara en onderbrenging in het hotel.

Dag 6 : Boekhara
Boekhara (Unesco), een belangrijke karavaanetappe op de Zijderoute, heeft een fantastisch architecturaal aanbod met meer dan 140 beschermde monumenten uit verschillende periodes, Wandeling door de smalle steegjes en langs talrijke marktpleintjes naar alle belangrijke monumenten : het waterbassin Lyabihauz, de mausolea van Ismail Samani (“de parel van het Oosten”) en van Tchashma Ayub (de bron van Job), de medresse van Abdoul Aziz Khan, Tchor Minor met zijn vier minaretten,…  te veel om op te noemen. Lunch in een restaurant. Diner in een oud Joods huis.

Dag 7 : Boekhara
Ontdekking van de omgeving van Boekhara. Bezoek aan de Arkcitadel, het symbool van het emiraat en duizend jaar de versterkte residentie van de heersers, de moskee van Bolo-Haouz, en de necropool van Tchor Bakr. Lunch in Tchaikhana’Art Suzane, een typisch theesalon. Bezoek aan het zomerpaleis van de laatste emir Sitorai-Mokhi-Khosa. Diner met folkloristische zang en dans en defilé van traditionele kostuums op de binnenplaats van de medresse Nadir Divan Begi.

Dag 8 : Boekhara – Yanghikazgan
Vertrek naar Guidjouvan. Bezoek aan een keramiekatelier. Verder naar Yanghikazgan. Aankomst in het joertenkamp. Diner en optreden van een Akyn-troebadoer rond het kampvuur. Geniet van een geweldige sterrenhemel in de woestijn, tijdens de overnachting in een traditionele joert (zie Bijkomende informatie).

Dag 9 : Yanghikazgan - Samarkand
Kamelentocht rond het Aydarkulmeer om de fauna en de flora van de woestijn te ontdekken. Lunch aan het meer. Vertrek naar Nurata en bezoek aan de heilige bron en het fort van Alexander de Grote. Aankomst in Samarkand en onderbrenging in het hotel.

Dag 10 : Samarkand
De prachtige monumenten van Samarkand (Unesco) zullen je met verstomming slaan. De rijkdom van de stad is vooral te danken aan Timoer Lenk (de "kreupele van ijzer"), de 14e eeuwse Turks-Mongoolse krijgsheer, die beweerde af te stammen van Dzjengis Khan. Hij wilde er de hoofdstad van de wereld van maken.
Bezoek aan het Registan, het mooiste plein van Centraal-Azië, met drie medressen met prachtige azuurblauwe mozaïeken. Lunch. Bezoek aan het mausoleum van Gour Emir, met zijn geribde turkooize koepel en de tombe van Timoer Lenk. Tegenover het mausoleum bevindt zich het mausoleum van Rkhobod, de geestelijke vader van Timoer Lenk. Bezoek aan de necropool van Shakh-i-Zinda. Als je door de poort stapt, kom je in een straat met prachtige mausolea, die binnen en buiten bedekt zijn met oogverblindend tegelwerk. De mooiste dodenstraat op aarde ! Diner in een restaurant.

Dag 11 : Samarkand – Shakrisabz - Samarkand
Vertrek naar Shakrisabz (Unesco), de geboortestad van Timoer Lenk (150 km). De stad is omgeven door een 5 m dikke muur en de toegangspoort is een van de grootste uit de islamitische wereld. Bezoek aan het witte paleis Ak-Saraï, de moskeeën van Kok Goumbaz en Kharzet Imam en de mausolea van Gumbazi-Seidan en Jahangir. Lunch in een gasthuis. Terug naar Samarkand. Diner in een restaurant.

Dag 12 : Samarkand - Tasjkent > Brussel
Bezoek aan het observatorium van Oulougbek (15e eeuw) en de archeologische site van Afrosiyob.  Lunch in een restaurant. Vervoer naar het station en reis met de hogesnelheidstrein naar Tasjkent. Afscheidsdiner in een restaurant.
Vervoer naar de luchthaven en nachtvlucht naar Brussel (via Istanbul).

Dag 13 : Aankomst in Brussel

top

In de prijs begrepen

De vluchten Brussel-Tasjkent-Brussel • de rondreis in volpension van de lunch de eerste dag tot het ontbijt de laatste dag • de bezoeken vermeld in het programma met een lokale Franstalige gids • de begeleider AEP Senior Department, die zorgt voor de vertaling in het Nederlands • de bijstandsverzekering

top

Niet in de prijs begrepen

De drank aan tafel • de facultatieve activiteiten • de persoonlijke uitgaven • de fooien • de annuleringsverzekering • de visumkosten (+/- 50 €)

Fooien  zijn een uiting van je tevredenheid over de diensten die je werden verleend tijdens je reis. Het fooiengeld is een deel van de verloning in de toeristische sector, maar uiteindelijk beslis jezelf over het bedrag. De volgende bedragen zijn gebruikelijk in Oezbekistan : 3 € voor de plaatselijke begeleider en 1 à 2 € voor de chauffeur die je de hele reis vergezellen, per persoon / per dag van de rondreis

top

Reisdocumenten

Internationaal paspoort geldig tot 3 maanden na terugkomst. Wij regelen uw visum (+/- 50 €).
Voor reizigers met een andere dan de Belgische nationaliteit kunnen afwijkende visumvoorwaarden van toepassing zijn.

top

Reisgegevens

Klik hier om een korte video te bekijken over Samarkand-Boekhara-Khiva (ca. 10 minuten)

Klik hier om een prachtige documentaire over Oezbekistan te bekijken (ca. 50 minuten, met Engelse commentaar)


Vluchten Turkish Airlines (uren onder voorbehoud)
heen    Brussel 11:20 - Istanbul 15:45 // Istanbul 18:25 - Tasjkent 00:40
terug   Tasjkent 02:40 - Istanbul 05:45 // Istanbul 07:55 - Brussel 10:20

top

Sfeerbeelden


Bijkomende informatie

Klimaat
Mooie zonnige dagen zijn typisch voor de maand oktober in Oezbekistan. Regen is eerder zeldzaam en de minimum temperaturen variëren van 8° in de ochtend tot 22° na de middag.

Reiscomfort
Wil je deze rondreis boeken, dan wijzen we je erop dat je over een normale lichaamsconditie moet beschikken en dat een goede mobiliteit noodzakelijk is. Mocht je aan sommige programmaonderdelen niet kunnen deelnemen, dan is geen gedeeltelijke terugbetaling van de reissom mogelijk.
Hou er rekening mee dat de toeristische infrastructuur in Oezbekistan nog niet zo goed ontwikkeld is. De service van het personeel is soms wat gebrekkig, een erfenis van de Sovjettijd. De wegen kunnen slecht zijn, waardoor reisdagen soms langer worden. 
Overnachting in een nomadenjoert (dag 8) : mannen en vrouwen slapen verplicht gescheiden. Je deelt de met tapijten en matrassen ingerichte tent met andere deelnemers (max. 4 personen per joert). De sanitaire voorzieningen zijn gemeenschappelijk.

 
Gerelateerde afbeelding

top