Nieuwsflash

If you can see this, then your browser cannot display the slideshow text.

2019 - Iran: Een Perzisch sprookje - vertrek 07/10

Prijs
tweepersoonskamer per persoon € 2930
eenpersoonskamer € 3380

Periode (klik op de periode om in te schrijven)
OKTOBER 07/10 tot 16/10/19

Moeilijkheidsgraad van het verblijf

Algemeen

Iran, het oude Perzië, is een land met een duizend jaar oude geschiedenis, een rijk Unesco-patrimonium en een unieke culturele diversiteit. Het erfgoed, de cultuur en de architectuur van Iran doen je dromen. Je zal er de unieke schatten van een schitterende beschaving ontdekken en verfijnde en erudiete mensen ontmoeten.
Het is tijd om te gaan! Het land opent zijn deuren voor het toerisme en zijn groeiende economie doet het goed.

Graag een voorsmaakje van deze reis? Klik hier en bekijk een korte video

Afbeeldingsresultaat voor iran mosque

top

rondreis in 4* hotels

Dagen 1+2      Teheran
Dagen 3+4      Isfahan
Dagen 5+6      Yazd 
Dagen 7+8+9  Shiraz
Het hotelaanbod voor internationale toeristen is nog beperkt, maar er komt stilaan verbetering. Verwacht echter geen westerse luxe.

top

Programma

Dag 1: Brussel > Teheran Vlucht van Brussel naar Teheran (via Istanboel). Onthaal door de lokale gids en vervoer naar het hotel. 

Dag 2: Teheran De hele dag is gewijd aan het bezoek van Teheran, de moderne hoofdstad aan de voet van het Elbroesgebergte. Deze fraaie stad staat vooral bekend om haar grote bazaars, het oude paleis van de sjah en haar vele parken en musea. Bezoek aan het museum van de keizerlijke kroonjuwelen van Perzië. Deze collectie sieraden, die door de eeuwen heen is aangevuld met oorlogsbuit en geschenken van buitenlandse vorsten, is wereldwijd ongeëvenaard. Een wandeling in de levendige Grote Bazaar geeft je een beeld van het dagelijkse leven van de Iraniërs. Het archeologische museum Iran Bastan (museum van het oude Iran) schetst de geschiedenis van Iran, van het neolithicum tot het Sassanidische tijdperk. Het prachtige Golestanpaleis (Unesco) ligt in een mooie tuin met waterbekkens en bloemenperken en is een meesterwerk van de Kadjarentijd. Je ziet er een geslaagde mix van stijlen in de architectuur, de binnendecoratie en de tuinen. Het is een voorbeeld van de fusie tussen Perzië en het Westen, typisch voor de 19e eeuw in Iran. 

Dag 3: Teheran – Kashan – Isfahan Bezoek aan het Sadabadpaleis, ongetwijfeld een van de meest prestigieuze paleizen van de Iraanse hoofdstad. Dit paleiscomplex ligt in een groot park en bestaat uit 18 villa's, paleizen en paviljoenen die werden gebouwd voor de koningin-moeder en buitenlandse hoogwaardigheids-bekleders die op bezoek kwamen. De meeste zijn nu als museum ingericht. Het Paleis van de Natie was de residentie van de laatste sjah en de familie Pahlavi. De kamers en zalen zijn rijkelijk versierd met Europese kunstwerken, meubels, kroonluchters en schilderijen. Vertrek naar Kashan, een oasestad die, net als de andere in de regio, haar bestaan dankt aan de qanats, een duizend jaar oud ingenieus netwerk van ondergrondse kanalen. De stad wordt wel eens de "stad van de mausolea" genoemd, omdat ze in de Middeleeuwen het belangrijkste centrum van tegelproductie was. In de 18e en 19e eeuw lieten rijke kooplieden er weelderige verblijven bouwen om hun buitenlandse kopers te imponeren. Wandeling in de Bagh-e Fin, de tuin van zand, wind en wilde dieren. Het is een van de mooiste klassieke Perzische tuinen, die het aards paradijs voorstelt als de voorafbeelding van de hemelse geneugten. 

Dag 4: Isfahan Isfahan ligt halverwege tussen de Kaspische Zee en de Perzische Golf, en haar naam betekent "de helft van de wereld”. Aan het begin van de 17e eeuw besloot de Safawidische keizer Sjah Abbas van Isfahan zijn hoofdstad te maken. Deze magische stad belichaamt de gouden eeuw van de islamitische cultuur. In de blauwe stad bereikte de Perzische architectuur haar hoogtepunt. De monumenten behoren tot de opmerkelijkste ter wereld en de sfeer in de stad is echt uitzonderlijk. Dankzij een goed irrigatiesysteem heeft de stad vele groene zones, in groot contrast met de woestijn eromheen. Bezoek aan het vroegere koninklijke plein Naghsh-e Jahan, ook wel Meidân-e Emâm (plein van de Imam) genoemd. Het heeft de vorm van een langwerpige rechthoek, 560 m lang en 160 m breed, goed voor een oppervlakte van zowat  9 hectare. Het plein is noord-zuid georiënteerd en omgeven met prachtige historische monumenten: de moskee van de Sjah in het zuiden, het paleis Ali Qapu in het westen, de moskee van Sheikh Lutfallah in het oosten (Unesco) en een van de poorten van de Grote Bazaar van Isfahan aan de noordzijde. Bezoek aan het Chehel Sotunpaleis, met het paviljoen met de veertig kolommen, gelegen in een mooie Perzische tuin. Het paleis is vooral bekend om de mooie fresco's. 

Dag 5: Isfahan – Yazd Bezoek aan de Armeense Jolfawijk. De Vank-kathedraal (Heilige Verlosser-kathedraal) met haar prachtige muurschilderingen weerspiegelt het belang van de Armeense gemeenschap in de 17e eeuw. In het complex is er een interessant museum met tal van manuscripten, schilderijen, kledingstukken en documenten over de Armeense genocide. Bezoek aan de Monar Jonban (de bewegende minaretten) boven het graf van Amu Abdollah Soqla. Als een van de minaretten geschud wordt, beweegt de andere ook. Vertrek richting Yazd door een dor steppegebied, omgeven door een grillig laaggebergte. Halte in Nain en bezoek aan de beroemde Grote Moskee uit de 9e-10e eeuw. De stad Yazd is een okerkleurige oase aan de rand van de woestijn. Het is een van de oudste steden ter wereld en het epicentrum van het Zoroastrisme, een heidense religie die wijdverspreid was in Perzië vóór de Arabische verovering. Het oude stadscentrum is prachtig bewaard gebleven. Bezoek aan de Vrijdagmoskee met de hoogste minaretten van Iran. 

Dag 6: Yazd  Wandeling in de oude stad (Unesco), een doolhof van steegjes en lemen gebouwen met de typische bâd-gir (windschoorstenen). Bezoek aan de Dakhmeh, de torens van stilte, waar de lichamen van de doden in de openlucht werden gelegd, zoals de begrafenisrituelen van de Zoroastriërs het voorschreven. In de vuurtempel van Ateshkadeh brandt de eeuwige vlam, die de profeet Zarathustra meer dan 1500 jaar geleden heeft aangestoken. Bezoek aan een van de mooiste moskeeën in de stad, de Vrijdagmoskee, versierd met zeer fijn geëmailleerd aardewerk, en het Amir Chahqmaq-portaal. In het watermuseum leer je alles over de qanats, het duizend jaar oude Perzische irrigatiesysteem. 

Dag 7: Yazd – Pasargadae – Shiraz  Vertrek naar Shiraz door de Dasht-e-Lût-woestijn (naakte woestijn). Halte in Abarkuh, een oude karavaanstad, waar handelaars uit India, Centraal-Azië en zelfs China, de handelaars uit het Middellandse Zeegebied ontmoetten. Een 4500 jaar oude cypres symboliseert de lange vriendschap tussen Iran en zijn bezoekers. Bezoek aan Pasargadae (Unesco) of "het Perzische kamp", de oudste residentie van de Achaemeniden, gebouwd in 550 voor Chr. door Cyrus de Grote na zijn overwinning op de Meden. De ruïnes strekken zich uit in een leeg decor op een indrukwekkend plateau. Het mausoleum van Cyrus de Grote is een piramidevormige sokkel bekroond met een dubbelhellend dak en eronder de grafkamer. Verder naar Shiraz. 

Dag 8:  Shiraz – Persepolis – Naqsh-e Rostam – Shiraz  Vertrek naar Persepolis (Unesco), de beroemdste van de Iraanse archeologische sites. De stad werd gebouwd door Darius I om er het nieuwjaarsfeest te vieren. De luisterrijke ceremoniële hoofdstad stond symbool voor de macht van de Achaemenidische koningen en de buitengewone diversiteit van het rijk, dat zich uitstrekte van Egypte en Klein-Azië tot de Indusvallei. Een monumentale trap leidt naar de poort der Naties, waar vertegenwoordigers van alle volkeren van het Perzische Rijk defileerden, en vervolgens naar de Apadana, de audiëntiezaal. Je ziet ook de zaal met de honderd kolommen, de troonzaal, en de resten van het paleis van Darius, Artaxerxes III en Xerxes. Op de terugweg, halte aan de necropolis Naqsh-e Rostam, een in de rotsen uitgehouwen heiligdom met vier Achaemenidische graven - dat van Darius de Grote en van zijn drie opvolgers. 

Dag 9: Shiraz De hele dag wordt besteed aan de ontdekking van Shiraz, de artistieke en culturele hoofdstad van Iran, de stad van dichters, filosofen en Perzische paradijselijke tuinen. Bezoek aan de Nasir ol Molk moskee, "de roze moskee", zo genoemd vanwege de kleur van de  mozaïeken die uitzonderlijk is in Iran. Het is een van de best geslaagde voorbeelden van de 19e eeuwse Kadjararchitectuur. Wandeling door de bazaar naar de Vakil-moskee, met een uit één stuk marmer vervaardigde minbar. De aarden Arg (citadel) en het Karim Khan-paleis domineren het grote verkeersvrije plein van Shiraz. De vier torens met kantelen en de stadsmuren zijn uitstekend bewaard gebleven. Shiraz staat bekend als de stad van de poëzie. Twee beroemde dichters, Saadi en Hafez, wier werken nog steeds met passie worden gelezen, hebben er een mausoleum. Beide liggen in een schitterende tuin en de graven, die onder bloemen zijn bedolven, belichamen het paradijs en worden beschouwd als nationale monumenten. Wandeling in de prachtige Jahan Nama-tuin, een parel van Perzische tuinbouwkunde. De Baq-e Eram-tuin is beroemd om zijn cipressen, zijn zeldzame plantensoorten en zijn oude rozenperken en herbergt een Kadjarpaleis uit de 19e eeuw. 

Dag 10: Shiraz > Brussel  Rond middernacht, vervoer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel (via Istanboel). 

Het programma kan licht worden gewijzigd volgens de openingsdagen en -tijden van de sites.

Afbeeldingsresultaat voor shiraz eram 
Shiraz

top

In de prijs begrepen

De vluchten Brussel-Teheran-Brussel • de rondreis in volpension van het ontbijt Dag 2 tot het diner Dag 9 • de bezoeken vermeld in het programma met een Franstalige gids • de begeleider AEP Senior Department, die zorgt voor de vertaling in het Nederlands • de bijstandsverzekering

top

Niet in de prijs begrepen

De drank aan tafel • de facultatieve activiteiten • de eigen uitgaven • de annuleringsverzekering • de visumkosten • de fooien voor de plaatselijke gids en de chauffeur

top

Reisdocumenten

Belgisch internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na vertrek, met 2 tegenover elkaar liggende blanco pagina’s. Opgelet: er mag geen visum of stempel van Israël in je paspoort staan!
Voor Iran is een visum verplicht.

Deelnemers met een andere dan Belgische nationaliteit gelieven zich te bevragen bij hun ambassade of consulaat.

top

Reisgegevens

Vluchten Turkish Airlines

top

Sfeerbeelden


Bijkomende informatie

Klimaat: Het najaar (half-september tot november) is de beste tijd om Iran te ontdekken. Het is er dan aangenaam warm en de bomen en de natuur zijn groen. 

Gezondheid: Een vervolgvaccinatie difterie-tetanus-polio wordt aangeraden.

Kledingvoorschriften in Iran De islam regelt het leven van de Iraniërs, ongeacht hun godsdienst, en van de toeristen. Buitenlanders moeten zich schikken naar de in de islamitische staat geldende voorschriften. Vrouwen moeten zich helemaal bedekken. Wanneer ze zich verplaatsen mogen hun lichaamsvormen niet opvallen: een lange broek met een tuniek erover (die zeker tot onder hun billen reikt), lange jurken of rokken, lange mouwen. De hoofddoek moet haar en hals bedekken en moet, zodra men het vliegtuig verlaat, in alle openbare ruimten worden omgedaan. In de praktijk betekent dit dat hij enkel in de hotelkamer niet nodig is. Men houdt hem de hele dag en overal op, ook op restaurant. Vrouwen worden op straat niet lastiggevallen: geen schuine blikken, geen ongewenste aanrakingen in de bazaars… Een vrouw kan zonder problemen alleen gaan eten in een restaurant en alleen wandelen op straat. Mannen dragen een lange broek, een overhemd (liefst) of een polo, geen short of debardeur. Kies voor lichte kleding van natuurvezels (katoen, linnen) en voor ’s morgens en ’s avonds warmere kleren… die voldoende verhullen en ondoorzichtig zijn. 

Alcohol is in het land verboden. Tracht er geen in je koffer mee te smokkelen ! Als drank zijn er in Iran enkel alcoholvrij bier, frisdrank en dough (een mengsel van yoghurt, spuitwater en munt). 

Gedragsregels Vertrek met een open geest. Iran stelt zich open voor het toerisme. In de praktijk zijn de voorzieningen soms nog niet helemaal op peil. Men moet zich schikken naar de regels van het gastland: hoofddoek voor de vrouwen, geen alcohol, toestemming vragen voor foto’s.

Maar afgezien van deze negatieve aspecten, zal je verbaasd staan van het rijke erfgoed en de hartelijke en zeer erudiete mensen, helemaal in tegenstelling met wat men van een besloten land verwacht.

Afbeeldingsresultaat voor persepolis 
Persepolis
Afbeeldingsresultaat voor yazd
Yazd

top


Developed by aware