Nieuwsflash

If you can see this, then your browser cannot display the slideshow text.

2019 - ItaliŽ: SardiniŽ, een fascinerend eiland - v.25/09

Prijs
tweepersoonskamer per persoon Ä 1340
eenpersoonskamer Ä 1545

Periode (klik op de periode om in te schrijven)
SEPTEMBER 25/09 tot 02/10/19

Moeilijkheidsgraad van het verblijf

Algemeen

Midden een topaasblauwe zee ligt Sardinië met zijn gekartelde kustlijn en prachtige stranden tussen parelwitte, roze, zwarte of veelkleurige rotsen.
Feniciërs, Romeinen, Arabieren, Genuezen, Pisanezen en Spanjaarden, allen wilden ze deze parel van de Middellandse Zee bezitten. Zijn rijke geschiedenis en cultuur maken van dit eiland een waar openluchtmuseum.
Een plaatselijk spreekwoord luidt: "Na Sardinië kan de hemel alleen nog maar tegenvallen". Je zal vol verwondering een streek ontdekken waar de herders nog leven op het ritme van hun grazende kuddes en waar de tradities de tand des tijds hebben weerstaan.

Reis van 18 tot 25 september : volzet !!


top

Hotel Pausania Inn*** - volpension

Tempio Pausania ligt in het mooie berggebied Gallura in het noorden van Sardinië, op ca. 20 km van de Middellandse Zee. De stad is in de Romeinse tijd ontstaan, maar de streek was al veel langer bewoond. In de omgeving staan enkele nuraghi en zijn meer dan 2000 jaar oude gebruiksvoorwerpen gevonden. De meeste gebouwen in het oude stadscentrum dateren van de 17de en 18de eeuw. De kathedraal uit de 19e eeuw staat aan de Piazza Gallura, het hart van de stad.
Het hotel is rustig gelegen op 1 km van het centrum van Tempio Pausania. De 60 kamers met airco zijn met zorg gemeubileerd. Het hotel heeft een bar en een restaurant dat een lokale keuken aanbiedt. In de mooie tuin van het hotel zijn er een groot zwembad en een terras met ligzetels. Gratis wifi.
link naar de website v/h hotel : klik hier 
 


top

Programma

Dag 1: Brussel > Olbia – San Teodoro – Tempio Pausania
Vroege vlucht van Brussel naar Olbia. Na een licht ontbijt, bezoek aan het historisch centrum van Olbia. In deze vroegere Griekse stad hebben ook de Romeinen sporen achtergelaten. De Spaanse koepel van de Chiesa di San Paolo is een absolute blikvanger. Na de lunch, rijden we langs de stemmige kustroute naar San Teodoro, ooit een slaperig vissersdorpje, maar nu een trendy badstad. Achter het strand van La Cinta bevindt zich de Stagno di San Teodoro, een moerassige lagune met een bijzondere flora en fauna. Wellicht zijn hier roze flamingo’s en blauwe reigers te zien. We rijden door een prachtig landschap naar ons hotel in Tempio Pausania.  

Dag 2: Alghero – Grotta di Nettuno
Bezoek aan Alghero, een kleine havenstad aan de westkust. In de 14e eeuw heerste het koninkrijk Aragon over Alghero en nu nog ademt de stad een Spaanse sfeer uit. Zelfs de taal is een mix van Catalaans en Sardijns en de straatnamen zijn tweetalig. Alghero wordt niet voor niets ‘klein Barcelona’ genoemd. Het historisch centrum is omgeven door oude stadswallen met verdedigingstorens. We wandelen door de smalle kasseistraatjes naar de gotische kathedraal met haar achthoekige klokkentoren en de Chiesa di San Michele met een opvallende koepel met kleurige dakpannen.
Na de lunch, boottocht langs de schitterende Porto Contebaai en de kliffen bij Capo Caccia naar de Grotta di Nettuno. Deze onderzeese grot is niet alleen beroemd om de indrukwekkende druipstenen, maar ook om La Marmora, het ondergrondse meer. Terug naar het hotel. 

Dag 3: Porto Torres – Monte d’Accodi – Sassari – Codrongianos
Bezoek aan de havenstad Porto Torres, die in de Romeinse tijd Turris Libisonis heette en ooit een welvarende kolonie was. In de archeologische zone bezoeken we de Ponte Romano (een 135m lange brug), het Antiquarium Turritano-museum en de Terme Centrali. De Basilica di San Gavino uit de 11e eeuw is de oudste romaanse kerk van Sardinië. Verder naar de ruïne van Monte d’Accodi, een uniek megalithisch bouwwerk dat doet denken aan een Azteekse piramide.
Na de lunch, bezoek aan Sassari, een levendige universiteitsstad. Aan de drukke Piazza d’Italia werden na de eenwording van Italië vele paleizen gebouwd. Verder naar Codrongianos. De romaanse kerk Santissima Trinita di Saccargia werd door Toscaanse architecten gebouwd met de kenmerkende afwisseling van witte en zwarte steen. In de apsis zijn er romaanse fresco’s. Terug naar het hotel. 

Dag 4: Castelsardo – Calangianus
Bezoek aan Castelsardo, een schilderachtig dorpje hoog op een vulkanische rots aan de golf van Asinara. Bij het eeuwenoude kasteel kan je genieten van een adembenemend uitzicht. In de kronkelige straatjes van het oude stadscentrum binnen de vestingmuren waan je je in de middeleeuwen.
Na de lunch rijden we door uitgestrekte kurkboomgaarden naar Calangianus. Bezoek aan een kurkfabriek, typisch voor deze regio. Vrije tijd in het centrum van Tempio en terugkeer naar het hotel.  

Dag 5: Palau – La Maddalena
Boottocht vanuit Palau naar de spectaculaire La Maddalena-archipel. Deze 63 eilandjes vormden ooit een verbinding tussen Sardinië en Corsica. Het is een natuurgebied en uitsluitend het hoofdeiland La Maddalena is bewoond. We volgen de toeristische route met adembenemende uitzichten op de andere eilanden. Bezoek aan het San Vittoria-fort op het hoogste punt van het eiland. Het is nu een vuurtoren. 
Na de lunch rijden we over de 600 m lange Passo della Moneta-brug naar het eiland Caprera, dat in 1856 werd gekocht door Guiseppe Garibaldi, de held van de Italiaanse eenwording. Bezoek aan zijn huis Casa Bianca. Terug met de boot naar Palau en terugrit naar het hotel. 

Dag 6: Bosa – Macomer – Bonorva
Vertrek naar Bosa, een charmant dorpje met vrolijk gekleurde huizen aan de monding van de Temorivier. Wandeling in de Sas Conzaswijk, in de 18e eeuw een belangrijk leerlooierscentrum. Via de Ponte Vecchio komen we in het oude centrum met een wirwar van middeleeuwse straatjes. In de Sa Piana-wijk bewonderen we de schitterende rococofaçade van de Immacolata-kathedraal.
Na de lunch rijden we door een ruig maar prachtig landschap naar Macomer. In deze streek zijn de meeste ‘nuraghi' te vinden. Deze mysterieuze kegelvormige verdedigingsbouwwerken dateren uit het bronstijdperk en je vindt ze alleen op Sardinië. De Nuraghe Santa Barbara is indrukwekkend. De Necropolis di Filigosa bestaat uit grafkamers met een lange toegang. De site van Tamuli heeft een nuraghe, enkele menhirs en drie ‘Tombe dei Giganti’ (reuzengraven), graftombes met meerdere graven.  Terug naar het hotel.  

Dag 7: Arzachena – Costa Smeralda
Bezoek aan de goed bewaarde megalithische begraafplaats van Coddu Vecchiu in de buurt van het stadje Arzachena. Verder naar de necropolis Li Muri, een site met cirkelvormige graven. Sommigen geloven dat je er magische krachten kan ervaren.
Verder naar de Costa Smeralda. Deze schitterende 55 km lange kuststrook met kristalhelder water, ontelbare baaien en unieke granietrotsformaties, is een exclusief vakantieoord voor de internationale jetset. Lunch in Porto Cervo, een dorpje dat nu het Saint-Tropez van Sardinië is geworden. Rond het gezellige plein La Piazzetta hebben alle grote Italiaanse ontwerpers hun eigen dure boetieks. In de haven liggen de meest luxe jachten. Van bij het witte kerkje Stella Maris heb je een prachtig uitzicht over Porto Cervo. Terug naar het hotel. 

Dag 8: Tempio – Olbia > Brussel 
Na een vroeg ontbijt, vervoer naar de luchthaven van Olbia en terugvlucht naar Brussel.

De bronafbeelding bekijken 
Alghero

top

In de prijs begrepen

De vluchten Brussel-Olbia-Brussel en de transfers luchthaven-hotel-luchthaven • het verblijf in volpension van de lunch de eerste dag tot het ontbijt de laatste dag • de excursies vermeld in het programma met een lokale Franstalige gids • de begeleider AEP Senior Department, die zorgt voor de vertaling in het Nederlands • de bijstandsverzekering

top

Niet in de prijs begrepen

De drank aan tafel • de eigen uitgaven • de fooien voor de lokale gids en de chauffeur • de annuleringsverzekering

top

Reisdocumenten

Belgische identiteitskaart

top

Reisgegevens

vluchten Brussels Airlines

De bronafbeelding bekijken 
Sassari


Castelsardo

top

Sfeerbeelden


Bijkomende informatie

Moeilijkheidsgraad 3 figuurtjes - meer info: klik hier 
Elke deelnemer moet zichzelf kunnen behelpen en het programma van de reis volledig kunnen volgen.
Wij raden iemand met moeilijkheden om te stappen aan niet in te schrijven voor deze reis.

top