Nieuwsflash

If you can see this, then your browser cannot display the slideshow text.

2019 - Hongarije: Boedapest en het land van de Magyaren - v.21/09

Prijs
tweepersoonskamer per persoon 1475
eenpersoonskamer 1805

Periode (klik op de periode om in te schrijven)
SEPTEMBER 21/09 tot 28/09/19

Moeilijkheidsgraad van het verblijf

Algemeen

Ga mee op ontdekking van een land op het kruispunt van de oosterse en westerse culturen. Je zal in de ban komen van de authentieke charme van de steden en het betoverende landschap.
Boedapest, "het kleine Parijs van Midden-Europa", zal je verbazen door zijn culturele rijkdom en majestueuze monumenten, die getuigen van duizend jaar geschiedenis. Wandel door de  Hongaarse stadjes met hun rijke erfgoed. Onderweg zie je indrukwekkende kastelen, paleizen en kerken.
Deze reis geeft je ook de kans te genieten van de pracht van de wilde natuur, de bergen en de eindeloze vlaktes.

top

Hotel Mercure Korona**** in Boedapest

Het hotel ligt in het hart van Boedapest, bij de toegang tot de populaire voetgangerszone. De Donau, de markthal, de luxewinkels en de bekende badhuizen liggen op loopafstand. De kamers zijn voorzien van alle modern comfort en hebben een koffie-/theezetapparaat. Na een lange dag sightseeing kan je je ontspannen in het zwembad of de sauna. Gratis wifi in het hele hotel.
Link naar de website v/h hotel: klik hier 
Afbeeldingsresultaat voor hotel mercure korona budapest hungary 
Chambres - Mercure Budapest Korona Hotel

top

Programma

Dag 1: Brussel > Boedapest
Vlucht van Brussel naar Boedapest. Vervoer per bus naar het stadscentrum en lunch. Onze ontdekking van de hoofdstad begint in het stadsdeel Boeda, prachtig gelegen op een heuvel. Het voormalige koninklijke paleis (Var Palota) is een "stad in een stad' met uitzicht op de Donau. Het complex bestaat uit tientallen historische gebouwen die nu musea zijn. De Nationale Galerie bezit een mooie collectie Hongaarse kunst. Bezoek aan de St.-Matthiaskerk, de oudste kerk van de stad, waar Franz Joseph en Sissi werden gekroond. Vlakbij ligt het Vissersbastion, een van de vele bezienswaardigheden van Boedapest. Van op het observatieplatform heb je een prachtig uitzicht op de Donau en de bruggen, het parlement, de basiliek en Pest. Een mooie wandeling voert je langs barokke monumenten en gebouwen uit de 19e eeuw. De citadel ligt op de Gellértheuvel. Onderbrenging in het hotel. 

Dag 2: Boedapest
Op de linkeroever van de Donau ligt Pest, het kloppende hart van de stad. Het Hongaarse parlement is een indrukwekkend gebouw met een rode koepel en vele puntige torentjes. De prachtige neogotische gevel is een van de bekendste plaatjes van Boedapest. In de koepelzaal worden de Hongaarse kroonjuwelen bewaard: een aardbol, een scepter en de heilige kroon van Hongarije. In de majestueuze St-Stefaansbasiliek in renaissancestijl wordt een kostbare relikwie van de eerste koning van Hongarije, zijn rechterhand, bewaard. Op het Heldenplein staat het monument dat Prins Árpád en de zeven hoofden van de Magyaarse stammen voorstelt en dat werd opgericht in 1896 voor de viering van het duizendjarig bestaan van Hongarije. Het kasteel van Vajdahunyad dateert uit dezelfde periode. Het bestaat uit een reeks paviljoenen in de verschillende bouwstijlen die Hongarije sinds zijn bestaan heeft gekend. De naam van het kasteel verwijst naar het kasteel van Hunedoara (Vajdahunyad in het Hongaars) in Transsylvanië, dat als voorbeeld diende. Midden in het belangrijkste stadspark ligt het uitgestrekte neobarokke complex van de baden van Széchenyi, een van de grootste kuurcentra van Europa. De nationale opera, een van de belangrijkste neorenaissance gebouwen van Hongarije, is het symbool van de rijke klassieke muziekcultuur van het land. De bouw werd gefinancierd door Franz Joseph I, keizer van Oostenrijk en koning van Bohemen, die als voorwaarde stelde dat het gebouw niet groter zou worden dan de opera van Wenen. Terug naar het hotel langs de overdekte markt en de Váci Utca, een van de sjiekste winkelstraten van Boedapest. 

Dag 3: Esztergom – Visegrád – Szentendre
Tijdens deze daguitstap ontdek je drie van de mooiste steden aan de Donau. Dichtbij de Slowaakse grens ligt Esztergom, een van de oudste steden van Hongarije, vooral bekend om haar grote kathedraal op de burchtheuvel. Verder naar Visegrád, de eerste hoofdplaats van de Hongaarse koningen. In de stad zijn nog de resten van een paleis uit de 15e eeuw en een versterkte burcht te zien. Vanop de citadel, heb je een mooi, zoniet het mooiste uitzicht op de Donauknie. Verder naar het schilderachtige stadje Szentendre, met zijn barokke huizen en Servische kerken met prachtige iconen. Benevens de vele musea vind je in Szentendre tal van leuke cafés, patisseries en restaurants. Het hele stadje straalt een mediterraanse sfeer uit. 

Dag 4: Kecskemét – Lajosmizse
Vertrek naar de poesta, de uitgestrekte Hongaarse laagvlakte: een halfdroog landschap met velden en  boerderijen met rieten daken. Bezoek aan Kecskemét, dat de componist Johannes Brahms destijds “de mooiste stad ter wereld” noemde. Kecskemét is bekend om zijn abrikozenbrandewijn en de talrijke Jugendstil- gebouwen. In Lajosmizse woon je met een glaasje ‘palinka’ (pruimenbrandewijn) een voorstelling bij van de traditionele paardendressuur van de streek. De csikós (paardenherders) in hun blauwe pak voeren verrassende acrobatische toeren uit en nodigen je uit om deel te nemen aan hun behendigheidsspelen. Tijdens een rit in een huifkar, het typische transportmiddel van de streek, ontdek je de poesta, adembenemende landschappen en verrassende fauna. 

Dag 5: Herend – Veszprém – Pannonhalma
In Herend bezoek je de beroemde porseleinfabriek, die in het midden van de 19e eeuw haar producten leverde aan het Hof van de Habsburgers en de Europese adel. Het museum stelt handgeschilderde historische stukken tentoon. Verder naar Veszprém, de stad die op vijf heuvels is gebouwd. In de 10e eeuw was het een van de eerste Hongaarse steden met een koninklijk paleis en een kathedraal. De benedictijnerabdij van Pannonhalma (Unesco) werd in 996 gebouwd op een heuveltop boven de uitgestrekte vlakte. Bezoek aan het klooster, de kerk en de Porta Speciosa met roodmarmeren zuilen. 

Dag 6: Eger
Het stadje Eger is een juweeltje van barokarchitectuur midden in het Matragebergte. De stad is beroemd om haar merkwaardige bouwwerken en overblijfselen van de Ottomaanse bezetting: de minaret, de Turkse baden, de middeleeuwse burcht, de basiliek en de vele barokgebouwen. Wandeling door de smalle straatjes tussen de oude historische gebouwen. Glooiende heuvels omringen de stad, die befaamd is om uitstekende wijnen. De middeleeuwse kelders, die in de vulkanische tufsteenrotsen zijn uitgegraven, bieden je de gelegenheid hun streekprodukten te proeven. 

Dag 7: Het kasteel van Gödöllö
Het keizerlijk paleis, dat wel eens "het Hongaarse Versailles" wordt genoemd, is een van de grootste barokpaleizen van Hongarije. Het is vooral bekend als een van de geliefde residenties van keizerin Sissi, die er graag verbleef om de strenge etiquette aan het Weense hof te ontvluchten. De koninklijke appartementen zijn getrouw nagebouwd. Een tentoonstelling brengt hulde aan keizerin Sissi.
Terug naar Boedapest en vrije namiddag. Aan het eind van de dag kan je de stad vanuit een andere hoek bewonderen tijdens een boottocht met diner op de Donau. Alvorens terug te keren naar het hotel, wordt gestopt bij de citadel voor een spectaculair uitzicht over de stad, de bruggen en de prachtige gebouwen, die nu verlicht zijn.

Dag 8 : Boedapest > Brussel
Wandeling in Erzsébetvaros, de 19e eeuwse joodse wijk. De Grote Synagoge in moorse stijl vertoont een aantal christelijke elementen: het basilicale plan, de tafel voor de Thoralezingen achteraan het gebouw en niet in het midden, de rijke versiering en de zijdelingse koorstoelen. Het oorspronkelijke gebouw werd door de partij van de pro-nazi’s in 1939 beschadigd, daarna werd het gebruikt als zendstation van de Duitse radio en als paardenstallen. In 1993 financierde Estée Lauder, een joodse Hongaarse emigrante, een groot deel van de wederopbouw. Achter de synagoge staat een holocaust-monument op een open binnenplaats. Lunch in het legendarische café van het New York Palace, een van de meest karakteristieke gebouwen van Pest. Bezoek aan het Franz Lisztmuseum, een reconstructie van het laatste appartement van de beroemde componist, waar een verzameling instrumenten van de meester, zijn boeken, partituren en enkele persoonlijke voorwerpen zijn tentoongesteld. Vervoer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

Afbeeldingsresultaat voor hungary gödöllö 
Gödöllö

top

In de prijs begrepen

De vluchten Brussel-Boedapest-Brussel • het vervoer luchthaven-hotel-luchthaven • het verblijf in volpension van de lunch de eerste dag tot de lunch de laatste dag • de uitstappen vermeld in het programma met een lokale Franstalige gids • de begeleider AEP Senior Department, die zorgt voor de vertaling in het Nederlands • de bijstandsverzekering

top

Niet in de prijs begrepen

De drank aan tafel • de facultatieve activiteiten • de eigen uitgaven • de fooien • de bijstandsverzekering

top

Reisdocumenten

Belgische dentiteitskaart

top

Reisgegevens

Vluchten Brussels Airlines

Afbeeldingsresultaat voor hungary eger 
Eger
Afbeeldingsresultaat voor hungary szentendre 
Szentendre
Afbeeldingsresultaat voor puszta 
puszta

top

Sfeerbeelden