Nieuwsflash

If you can see this, then your browser cannot display the slideshow text.

2019 - Slovenië: De zonnige kant van de Alpen - vertrek 23/06

Prijs
tweepersoonskamer per persoon € 1340
eenpersoonskamer € FULL

Periode (klik op de periode om in te schrijven)
JUNI 23/06 tot 30/06/19

Moeilijkheidsgraad van het verblijf

Algemeen

Deze reis brengt je naar het hart van het land waar de Alpen overgaan in een mediterraan landschap. Het decor van de vredige meren is van een adembenemende schoonheid. Kalksteengrotten liggen er verscholen in de wouden en de bergen. Slovenië is een juweeltje, waar de Slavische, Germaanse, Romeinse en Hongaarse culturen elkaar ontmoeten. Het land is nog gevrijwaard van het massatoerisme en het heeft zijn rijke erfgoed in al zijn pracht weten te behouden: Romeinse overblijfselen, middeleeuwse kastelen, stadjes met barokke en Jugendstil-gebouwen. Ga mee op reis naar deze zeldzame parel in Centraal-Europa!

Afbeeldingsresultaat voor bled

top

Hotel Jama 4* in Postojna

Dit hotel, midden het park van de grot van Postojna, kijkt uit over de Pivkarivier. Postojna zelf ligt op 1 km. De moderne kamers met airco zijn uiterst comfortabel en hebben een zithoek met een divan. In het restaurant met bar worden traditionele en internationale gerechten geserveerd. Wifi is gratis. 
Link naar de website v/h hotel: klik hier
Afbeeldingsresultaat voor hotel jama postojna 
Afbeeldingsresultaat voor hotel jama postojna

top

Programma

Dag 1: Brussel > Ljubljana – Postojna
Vlucht van Brussel naar Ljubljana. Onthaal door de lokale gids en vervoer naar het oude centrum van de Sloveense hoofdstad, aan de voet van de groene hellingen van de kasteelheuvel. Lunch. Ljulbljana is niet groot en gemakkelijk te voet te verkennen. In de stad treft men sporen aan van alle periodes van haar rijke geschiedenis. De wandeling begint bergop naar Ljubljanski Grad, het middeleeuwse kasteel dat uitkijkt op de oude stad. Vanop de vestingmuren heb je een geweldig uitzicht op de stad en de Julische Alpen met hun scherpe toppen. Dan dalen we af naar het Prešerenplein, omzoomd met fraaie burgerwoningen in Jugendstil. Het plein dankt zijn naam aan de grootste Sloveense dichter France Prešeren, die de poëtische tekst van het volkslied schreef. Bezoek aan de rijkelijk versierde barokke kathedraal. De centrale markt is ontworpen door de beroemde Sloveense architect Jože Pleènik. De Tromostovje (de drievoudige brug) is wel heel speciaal. Ze werd gebouwd rond een oude stenen brug van 1842 en een eeuw later werd aan weerszijden een brug toegevoegd. Vertrek naar Postojna (ca. 50 km) en onderbrenging in het hotel. 

Dag 2: Postojna
Bezoek met een elektrische trein aan de grot van Postojna, een van Sloveniës natuurwonderen. Ze is 27 km lang en bestaat uit een stelsel van onderaardse gangen, galerijen en kamers met natuurlijke afzettingen, de ene al verrassender dan de andere. In de grot leeft de proteus (grottenolm), een soort salamander die alleen hier voorkomt. Na de middag, bezoek aan Predjamski Grad, de grootste grotburcht ter wereld. Ze kijkt van hoog tegen de rots uit over de omgeving en heeft mysterieuze ondergrondse galerijen. We sluiten de dag af met een wijnproeverij, die ons een goede indruk zal geven van de regionale wijn. Terug naar het hotel. 

Dag 3: Triëst (Italië) – Lipica 
Vertrek naar de Italiaanse kust voor een bezoek aan Triëst, op het kruispunt van de Latijnse, Germaanse en Slavische cultuur. De stad was een belangrijk Romeins centrum en je kan er nog het antieke theater en de triomfboog uit die tijd bewonderen. Vele eeuwen lang was de stad de enige zeehaven van het Habsburgse rijk. Bij het zien van de indrukwekkende neoklassieke gebouwen waant men zich in het 18e eeuwse Wenen aan de Adriatische Zee. De synagoge, een van de grootste in Europa, werd in 1912 gebouwd door de Joodse gemeenschap, die haar macht en rijkdom wilde tonen.
In de namiddag, bezoek aan de stoeterij van Lipica, de oudste ter wereld. Ze werd opgericht in 1580 om rij- en koetspaarden te leveren aan het Oostenrijkse hof. In dit karstgebied wordt de lipizzaner, het prestigieuze witte paardenras gefokt. We wonen een paardenshow bij. Terug naar het hotel. 

Dag 4: Bled – Bohinj 
Vertrek naar Bled, een verrukkelijk stadje aan een prachtig meer. Boottocht naar het eiland in het meer, met een onvergetelijk uitzicht op de Julische Alpen, die majestueus uitrijzen boven de oevers. Op het eiland (het enige van het land) staat het mooie Maria-ten-Hemelopnemingskerkje.
Na de middag rijden we naar het wondermooie Bohinj-meer, het grootste van Slovenië, in een bekoorlijke vallei tussen de Triglavbergen. Terug naar het hotel. 

Dag 5: Piran – Izola – Koper
Vertrek naar de Sloveense kust. Eerste stop is Piran, een schilderachtige op een klif gebouwde stad, waarvan de geschiedenis nauw verbonden is met die van Venetië, aan welke stad ze ook de bloei van haar handel te danken had. Wandeling langs de tegen elkaar gestapelde huizen in de steegjes die van de kerkheuvel neerdalen naar het centrale plein bij de zee. Deze havenstad met de overblijfselen van haar middeleeuwse muren wordt beschouwd als het pronkstuk van de Sloveense kust. Ze is volledig geklasseerd als historisch en cultureel monument.
De rit gaat verder naar Izola, een fraai stadje op een eiland. De romaanse architectuur getuigt van het rijke verleden van de stad. In de 19e eeuw werden de muren van de stad gesloopt en in de zee gegooid. Zo ontstond een verbinding met het vasteland. De uitstap eindigt in Koper, de grootste stad aan de Sloveense kust, met een rijke geschiedenis. Wandeling in de oude stad. Terug naar het hotel. 

Dag 6: Škofja Loka – Idrija
Vertrek naar Škofja Loka. Dit stadje wordt beschouwd als de mooiste middeleeuwse stad van Slovenië. Gedurende 830 jaar werd de stad bestuurd door de bisschoppen van Freising (in Beieren), die hun stempel op haar monumenten hebben gedrukt. Een van de emblemen van de stad is de Kapucijnenbrug uit de 14e eeuw. Boven de stad rijst een kasteel uit, het Loski Grad. De gotische St-Jakobskerk werd gebouwd in de 15e eeuw.
De volgende halte is de stad Idrija (Unesco), die wereldbekend is om haar kwikmijnen. Dit is een van de weinige plaatsen in de wereld waar kwikzilver zowel in vloeibare vorm als in verbinding met zwavel (cinnaber) werd gevonden. Het slot Gewerkenegg dat boven de stad uittorent, herbergt een museum dat gewijd is aan de mijnbouw en de beroemde gekloste kant van Idrija. Terug naar het hotel. 

Dag 7: (Kroatië) Opatija – Lovran
Vertrek naar de Kroatische kust, de “riviera van Istrië”. Bezoek aan Opatija, een belangrijke badplaats die, vanwege haar weelderige plantengroei en aangenaam klimaat, tegen het einde van de 19e eeuw het geliefde kuuroord van de Habsburgers was. Van dit luisterrijke tijdperk getuigen nog de sierlijke tuinen en adellijke paleizen.
De rit gaat verder naar Lovran, dat ooit de verblijfplaats was van de Weense aristocratie, die er luxueuze villa’s liet bouwen. De Lungomare, de zeepromenade, is 12 km lang. Terug naar het hotel. 

Dag 8: Ljubljana > Brussel
Vertrek naar Ljubljana, waar het bezoek van dag 1 wordt voortgezet. ’s Namiddags vrije tijd om het stadscentrum verder te verkennen. Ga iets drinken op de aangename caféterrassen of maak een prettige wandeling langs de oevers van de Ljubljanica. Neem eens een kijkje achter de poorten van de Jugendstilgebouwen en waag je wat verder in het voetgangersgebied, waar nog heel wat verborgen pareltjes te ontdekken vallen.
Vervoer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

Afbeeldingsresultaat voor Skofja loka 
Skofja Loka

top

In de prijs begrepen

De vluchten Brussel – Ljubljana – Brussel • het vervoer luchthaven-hotel-luchthaven • het verblijf in volpension van de lunch de eerste dag tot de lunch de laatste dag • de uitstappen vermeld in het programma met een lokale Franstalige gids • de begeleider AEP Senior Department, die zorgt voor de vertaling in het Nederlands • de bijstandsverzekering

top

Niet in de prijs begrepen

De drank aan tafel • de facultatieve activiteiten • de persoonlijke uitgaven • de fooien • de annuleringsverzekering

top

Reisdocumenten

Belgische identiteitskaart

top

Reisgegevens

Vluchten Adria Air

Afbeeldingsresultaat voor bohinj 
Bohinj
Afbeeldingsresultaat voor trieste italia 
Trieste

top

Sfeerbeelden