Nieuwsflash

If you can see this, then your browser cannot display the slideshow text.

Marokko: De keizersteden en de kashba’s

Prijs
tweepersoonskamer per persoon € FULL
eenpersoonskamer € FULL

Periode (klik op de periode om in te schrijven)
NOVEMBER 25/11 tot 09/12/18

Moeilijkheidsgraad van het verblijf

Algemeen

Marokko is een van de mooiste landen ter wereld met het hele jaar door een mild klimaat, een volk dat zijn rijkdom put uit zijn erfgoed, zijn cultuur en zijn geschiedenis. Je zal de fraaie kleurenharmonie van het landschap bewonderen : de witte steden, de groene schaduw van de palmbossen, de okerkleurige kashba’s in het zuiden, het goud van de medina’s, het zwarte schijnsel van de Berbertenten… Je zal verbaasd worden door de rijke cultuur, waarin Fenicische, Arabische, Romeinse, middeleeuwse, Andalusische en Afrikaanse invloeden samenvloeien.
Deze rondreis brengt je naar de wortels van de Marokkaanse cultuur en je zal 6 op de werelderfgoedlijst van de Unesco ingeschreven sites ontdekken : de medina’s van Fès en Marrakech, de historische steden Rabat en Meknès, de archeologische site Volubilis en de ksar Aït-Ben-Haddou.

Opgelet: nieuwe vertrekdatum 25 november (en niet 24/11, zoals vermeld in onze brochure)

top

rondreis in 3*/4* hotels en 1 nacht in een berbertent

Onder voorbehoud :
Dagen 1+2      Marrakech : Rawabi Hotel & Spa 4*
Dag 3              Rabat : Hotel Chellah 4*
Dagen 4+5      Fès : Hotel Fès Inn 3+*
Dag 6              Afourar : Hotel Chems Le Tazarkount 4*
Dag 7              Ouarzazate : Hotel Kenzi Azghor 4*
Dag 8              Zagora : Hotel Palais Asmaa 4*
Dag 9              Merzouga : tentenkamp Erg Chebbi (zie Bijkomende informatie)
Dag 10            Ouarzazate : Hotel Le Fint 3*
Dagen 11-14   Marrakech : Kenzi Club Agdal Medina 5* all-in
of gelijkwaardige hotels

top

Programma

Dag 1 : Brussel > Marrakech
Vlucht van Brussel naar Marrakech (duur 3u30) en vervoer naar het hotel. Als de vluchttijden het toelaten, eerste kennismaking met het Djemaa El Fna-plein, met zijn sapstalletjes, waterverkopers, slangenbezweerders, vertellers, goochelaars…

Dag 2 : Marrakech
Je gaat op ontdekking van het rijke erfgoed van deze betoverende stad, waar de tradities van Arabieren, Berbers en bedoeïenen samensmelten : de graven van de Saädiërs, de Koutoubia en zijn minaret, het embleem van de stad, het Bahiapaleis, de medersa Ben Youssef… Met wat geluk zie je tientallen ooievaars neerstrijken op de oude stadsmuren. ’s Avonds ga je naar een restaurant in de medina voor een fijn diner tussen berbertapijten en lantaarns.

Dag 3 : Marrakech - Casablanca - Rabat (370 km)
Rit naar Casablanca. Na de lunch, verken je de economische hoofdstad van het land : het Mohammed V-plein, de Hassan II-moskee (geen toegang) en de Corniche, een kilometerslange zeeboulevard. Verder naar Rabat, de hoofdstad van Marokko.

Dag 4 : Rabat – Volubilis – Fès (240 km)
Rabat is een van de vier keizersteden. Daar bevinden zich het parlement en de residentie van koning Mohammed VI. Je bezoekt het mausoleum van Mohammed V, de toren van de Hassanmoskee, de kashba van de Oudayas en de necropool van Chellah. Het koninklijk paleis is niet toegankelijk, maar je krijgt wel de buitenkant van het complex te zien. Na de lunch, rijd je naar Moulay Idriss, een pelgrimsoord dat ook wel het “Mekka van de armen” wordt genoemd. Duizenden moslims komen hier in augustus en september om een groet te brengen aan de tombe van Idriss I, de grondlegger van de Marokkaanse dynastie van de Idrissiden, die in 791 overleed. Verderop liggen de ruïnes van Volubilis, een stad die in de 3e eeuw na Chr. meer dan 10.000 inwoners telde. Deze op een hoogvlakte gelegen site biedt een weids uitzicht over de graanvelden. De marmeren zuilen van de antieke tempel zijn nu de favoriete nestplaats van de ooievaars. Tegen de avond staat een smakelijk diner voor je klaar. Overnachting in het hotel nabij de oude stad.

Dag 5 : Fès
De oudste keizerstad Fès is het culturele hart van Marokko en de best bewaarde oude stad van de Arabische wereld. In het labyrint van steegjes en pleintjes van de bruisende medina zal je met plezier verdwalen. Wandelen in Fès is een stap terugzetten in de tijd. In het gewriemel van de medina kom je meer pakezels dan auto’s tegen. Moskeeën en medersa’s, winkeltjes en werkplaatsen… scheppen een levendige, middeleeuwse sfeer. Mis zeker niet de leerlooierijen met hun open kuipen waarin schapenvellen worden gedrenkt en gekleurd. Bedreven vaklui maken er kleurige muiltjes, handtassen en poefs van. In de soeks vind je, behalve lederwaren, ook andere souvenirs in overvloed : juwelen, tapijten, lantaarns, derboeka’s (vaastrommels)… ’s Middags lunch in een sfeervol restaurant in de medina, waar je wordt vergast op echte Marokkaanse gerechten bereid met gember, saffraan en ras-el-hanout.

Dag 6 : Fès - Meknès - Afourar (330 km)
Vertrek naar Meknès. Deze stad, met een driedubbele 40 km lange omwalling met bastions, wordt beschouwd als de mooiste keizerstad. Onder sultan Moulay Ismail (1645-1727) stak ze met haar vele parken en bouwwerken Versailles naar de kroon. Deze sultan heeft, benevens duizenden nakomelingen, geboren uit 500 concubines, nog meer sporen nagelaten, zoals een paardenstoeterij en een voorraadschuur. Bezoek bij je wandeling door de medina ook de medersa Bou Inania, een Koranschool uit de 14e eeuw. Na de lunch in een historisch paleis gaat het zuidwaarts. De hele weg geniet je van de indrukwekkende landschappen van het Atlasgebergte.

Dag 7 : Afourar – Marrakech - Ouarzazate (200 km)
Langs de groene route van El Kelaâ Es Sraghna rijd je naar Marrakech. De weg kronkelt doorheen de machtige Hoge Atlas, een groot natuurgebied met besneeuwde toppen, skioorden, berberdorpjes, steppen, rivieren en watervallen. Hier ligt de hoogste berg van Noord-Afrika : de Toubkal (4165 m). Na de lunch, rijd je, via de Tizi’n Tichka-pas (2260 m) met weidse uitzichten, door naar Ouarzazate, waar je ’s avonds aankomt. Ouarzazate, een oude Franse garnizoenstad, ligt in een grindwoestijn aan de voet van het Atlasgebergte en wordt het ‘Hollywood van Marokko” genoemd vanwege het groot aantal films die er werden opgenomen.

Dag 8 : Ouarzazate – Zagora (200 km)
Na het bezoek aan Ouarzazate, rit door de Atlas via Agdz en de vallei van de Drâa, die “de vallei van de 1000 kashba’s” wordt genoemd. Stop voor de lunch. Bij het naderen van Zagora verandert het landschap : de woestijn reikt tot in het oneindige en de rivieren verdwijnen in het zand. ’s Namiddags is een bezoek gepland aan het palmbos van Tamgroute en aan de bibliotheek van Sidi M’Hamid Ben Nacer met 4000 multidisciplinaire werken, waarvan sommige op gazellevel geschreven uit de 11e eeuw. Na het bezoek verder naar Zagora, een oase die een bestuurscentrum is geworden. Daar kan je op een bord lezen dat “Timboektoe 52 dagen per kameel” verderop ligt.

Dag 9 : Zagora - Tazzarine - Alnif – Merzouga (320 km)
Een panoramische route leidt langs de oasen van Tazzarine en Alnif, in een streek die bekend is als vindplaats van opmerkelijke fossielen. Na de lunch gaat het verder naar de Tafilalet, de grootste oase van Marokko, die wordt omringd door golvende duinen. Met een chauffeur die de pistes als zijn broekzak kent, rijd je per jeep de woestijn in naar het midden de hoge duinen van Merzouga gelegen tentenkamp Erg Chebbi. Na het diner, ben je getuige van een een adembenemend schouwspel : de zon gaat onder in de woestijn in een oranjekleurige gloed. Overnachting in het tentenkamp (zie Bijkomende informatie).

Dag 10 : Merzouga – Tinghir – Aït-Ben-Haddou - Ouarzazate (380 km)
Bezoek aan de ksar van Moulay Ismail (17e eeuw) en aan het mausoleum van Ali Chérif in Rissani. Vertrek naar Tinghir, dat in een weelderige oase van de oued Todra ligt. De weg loopt verder naar de spectaculaire Todrakloof : tussen twee torenhoge roze granietmuren blijft er nauwelijks 20 m over voor de bedding van de oued Todra en een paadje voor de bezoekers. Lunch en panoramische stop onderweg. Dan gaat het naar de schitterende kashba Aït-Ben-Haddou. Achter de okerkleurige muren van dit burchtdorp ontdek je een wirwar van steegjes met honingraathuisjes. Verder naar het hotel in Ouarzazate.

Dag 11 : Ouarzazate – Marrakech (250 km)
Vrije tijd in Ouarzazate. Nadien vat je de terugweg naar Marrakech aan.

Dagen 12 tot 14 : Marrakech : Vrij verblijf all-in in Hotel Kenzi Club Agdal Medina 5*
Vrij verblijf om je de kans te bieden je in eigen tempo te storten in de chaos van deze keizersstad. Je kan een koetsrit maken naar de prachtige historische tuinen van de stad. Met hun tropische planten, bamboemassieven, cactussen, vreedzame waterbekkens en kobaltblauwe gebouwen zijn de weelderige tuinen van Marrakech van een tijdloze schoonheid. Van de Agdaltuin met zijn vijgen-, olijf-, abrikozen- en sinaasappelbomen, die werd aangelegd in de 12e eeuw, heb je een fraai uitzicht op het koninklijk paleis van Marrakech. De Menaratuin, rondom een kunstmatig meer en een paviljoen uit de tijd van de Saädiërs, is beplant met olijfbomen en wordt omringd door de machtige bergen van de Hoge Atlas. In de Majorelletuin zie je een grote verscheidenheid van cactussen en andere plantensoorten. De tuin werd ontworpen door de schilder en botanicus Jacques Majorelle en is thans eigendom van het modehuis Yves Saint-Laurent.

Dag 15 : Marrakech > Brussel
Na het ontbijt, vervoer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

Gerelateerde afbeelding

top

In de prijs begrepen

De vluchten Brussel-Marrakech-Brussel • de rondreis in volpension van de lunch de eerste dag tot het ontbijt de laatste dag • de bezoeken vermeld in het programma met een lokale Nederlandstalige gids (*) • de begeleider AEP Senior Department • de bijstandsverzekering

(*) ter info: we organiseren gelijktijdig een tweede groep met Franstalige gids / begeleiding

top

Niet in de prijs begrepen

De drank aan tafel • de facultatieve activiteiten • de persoonlijke uitgaven • de fooien • de annuleringsverzekering 

Fooien  zijn een uiting van je tevredenheid over de diensten die je werden verleend tijdens je reis. Het fooiengeld is een deel van de verloning in de toeristische sector, maar uiteindelijk beslis jezelf over het bedrag. De volgende bedragen zijn gebruikelijk in Marokko : 3 € voor de plaatselijke begeleider en 1 à 2 € voor de chauffeur, die je de hele reis vergezellen, per persoon / per dag van de rondreis

top

Reisdocumenten

Internationaal paspoort geldig tot 3 maanden na terugkomst.
Voor reizigers met een andere dan de Belgische nationaliteit, gelieve je ambassade te contacteren.  

top

Reisgegevens

Vluchten Brussels Airlines (onder voorbehoud)
heen SN3841 Brussel 06:30 - Marrakech 09:05
terug SN3842 Marrakech 09:55 - Brussel 14:35

top

Sfeerbeelden


Bijkomende informatie

Reiscomfort : We wijzen je erop dat voor deze reis een normale lichaamsconditie en een goede mobiliteit noodzakelijk zijn. Mocht je niet kunnen deelnemen aan sommige activiteiten, dan kan je geen aanspraak maken op een gedeeltelijke terugbetaling van de reissom. 

Een nacht in het tentenkamp van Merzouga, een woestijnbivak (dag 9)
De Berbertent (khaima) is de woning van de nomaden. Met haar groot dak van geiten- of dromedarisvacht en haar wanden van wol of lichtere stof biedt ze beschutting tegen weer en wind, koude, zandstormen en – al te zeldzame – regen. Onze bivakplaats beschikt over het best mogelijke comfort. De tenten die van traditionele materialen zijn vervaardigd en van de nomaden, die ze nog altijd maken, werden gekocht, zijn kleiner en hoger dan de gewone tent en bieden logies voor 1 of 2 personen. Ze zijn in een kring opgesteld, waardoor het kamp beschut is tegen de wind en het er ’s avonds aangenaam vertoeven is. Doordat ze in een duinvallei zijn gevestigd, kan je de zonsondergang en zonsopgang vanop de eerste rij meemaken. De sanitaire voorzieningen bevinden zich buiten de tentenkring.

 

top